Mijn auto is klaar voor de autosloop, wat nu?
Als jij een auto hebt die klaar is voor de autosloop, dan zijn de reparatiekosten hoger dan de waarde van de auto. Hier kom je achter als je auto de APK niet doorkomt omdat er een groot gebrek is gevonden. Het is ook mogelijk dat je in een ongeval betrokken bent geweest en dat je auto dusdanig beschadigd is dat reparatie geen zin meer heeft. Of misschien is je auto gewoon oud, is deze defect geraakt en is het tijd voor een nieuwe. Wat ook de reden, je auto moet naar de autosloop. Maar hoe gaat dat in zijn werk?
1, Een RDW-erkende autosloop
Het is belangrijk om allereerst op zoek te gaan naar een autosloop die een erkenning heeft van de RDW. Dit zijn de bedrijven die officieel het papierwerk mogen afronden en die bevoegd zijn om de registratie van je kenteken te verwijderen en jou het vrijwaringsbewijs aan te leveren. Als het papierwerk niet goed wordt afgewerkt dan blijft de auto op jouw naam staan, met alle gevolgen van dien. Kies dus alleen voor een autosloperij met een RDW-erkenning. Je vindt een lijst met erkende bedrijven online.
2, Vervoer van de auto
Heb je een RDW-erkende autosloop gevonden in jouw omgeving? Dan is het tijd om over de logistiek na te gaan denken. Je hebt een auto die niet meer rijdt of die niet door de APK keuring is gekomen en daarmee mag je in geen geval de weg op. Ook niet om naar de sloperij te rijden. Het is het gemakkelijkste als je het demontagebedrijf inschakelt om alles voor je te regelen. Je geeft aan welke auto je hebt, waar deze staat en wanneer jij beschikbaar bent om hem over te dragen. Zij komen je auto dan ophalen en jij bent er in één keer van af. Een andere optie is om de auto zelf met een trailer naar de autosloop te laten brengen.
3, Het papierwerk
Het demontagebedrijf zal het papierwerk direct afhandelen. Daarvoor hebben ze van jou twee documenten nodig, namelijk een legitimatiebewijs en de kentekenpapieren of –card. Heb je deze laatste bewijsstukken niet meer, dan kun je bij de RDW een demontagecode aanvragen. Zonder deze code zal de autosloop je auto niet aannemen, dus regel dit goed van tevoren. Heb je alle papieren bij de hand, dan geeft het demontagebedrijf jou een vrijwaringsbewijs. Dat is het bewijs dat jouw auto en kenteken niet meer zijn geregistreerd. Je auto krijgt een Online Registratie AutoDemontage (ORAD).
4, De laatste administratie
Je auto is weg en je hebt je papieren en eventuele vergoeding ontvangen. Het enige wat je nu nog moet doen is het opzeggen van je verzekering. Daar heb je ook je vrijwaringsbewijs van de autosloop bij nodig. De meeste verzekeraars zullen tegen wat administratiekosten je premie terugbetalen, maar dat verschilt per bedrijf. Nadat je verzekering is opgezegd ben je officieel van je auto af en kun je gaan nadenken over een mooie volgende bolide.